Όταν συνεργάζονται μια δραστήρια νηπιαγωγός, οκτώ μαμάδες με διάθεση προσφοράς, είκοσι ένα ζουζούνια με δίψα για το βιβλίο, ένας τεχνικός κινηματογράφου με κέφι και μεράκι, μια συγγραφέας με πολλή αγάπη για τα παιδιά και ένας εκδοτικός οίκος που αποτελεί μια άνοιξη (όνομα και πράγμα!) για τα παιδιά, ε τότε … μόνο καλά πράγματα μπορούν να γίνουν. Πάντα για την ωφέλεια των παιδιών.
Την Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο φιλαναγνωσίας εκπαιδευτική δράση στη Βιβλιοθήκη μας για τα νήπια και προνήπια του 7ου Νηπιαγωγείου Πύργου. Η δράση έγινε με άξονα το παραδοσιακό παραμύθι “Το κουμούδεντρο” από το βιβλίο “Σμύρνη μου παραμυθένια” της εκπαιδευτικού Αδαμαντίας Αλατάρη, σε εικονογράφηση Πέγκυς Φούρκα από τις εκδόσεις Έαρ.
Η επί χρόνια πιστή φίλη του βιβλίου και της Βιβλιοθήκης μας, νηπιαγωγός κ. Νέλλη Σαραντοπούλου είχε προετοιμάσει κατάλληλα τα παιδιά. προβάλλοντας στην ολομέλεια της τάξης αποσπάσματα από ντοκιμαντέρ σχετικά με τη ζωή των Ελλήνων στη Μικρά Ασία και τη Μικρασιατική καταστροφή, ώστε να υπάρξουν τα ανάλογα ερεθίσματα στους μαθητές, να συζητήσουν τις απορίες τους και να διατυπώσουν ερωτήσεις προς τη συγγραφέα που θα γνώριζαν.
Για να δείτε μια εικόνα σε μεγέθυνση, κάνετε δεξί κλικ και επιλέξτε Προβολή εικόνας
Αρχικά γνωρίσαμε τους συντελεστές του βιβλίου με ένα παιχνίδι …
… και στη συνέχεια συνδεθήκαμε μέσω viber με την εκπαιδευτικό και συγγραφέα του βιβλίου κ. Αδαμαντία Αλατάρη. Με τη βοήθεια του τεχνικού κινηματογράφου κ. Νίκου Σακούλη, είδαμε τη συγγραφέα στην οθόνη που είχε στηθεί ειδικά για την δράση και ακούσαμε ένα σωρό πράγματα: πού πρωτοάκουσε το παραμύθι, πώς το έγραψε και άλλα πολλά και ενδιαφέροντα.
Ακολούθησε η αφήγηση του παραμυθιού με μουσικό χαλί παραδοσιακά οργανικά κομμάτια από τη Σμύρνη. Ύστερα οι μαθητές έκαναν αναδιήγηση του παραμυθιού, προσπαθώντας να βάλουν στη σωστή χρονολογική σειρά τις (μπερδεμένες) εικόνες του βιβλίου σε μέγεθος Α3.
Σειρά είχε η δημιουργία των εικόνων του βιβλίου με παζλ …
… και η ομαδική ζωγραφική (δημιουργία της τελευταίας σκηνής του βιβλίου σε προσχεδιασμένο κάμπο).
Τελειώνοντας, μας περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη. Όταν φωνάξαμε “άνοιξε κουμούδεντρο” και πλησιάσαμε αρκετά, ανακαλύψαμε πως είχε για το κάθε παιδί δωράκια: σοκολατένια φλουριά, αναμνηστικό σελιδοδείκτη “Σμύρνη μου παραμυθένια” και μια όμορφη κάρτα με τις υπηρεσίες της Βιβλιοθήκης.
Πριν επιστρέψουν τα παιδιά στο σχολείο, βγάλαμε αναμνηστικές φωτογαρφίες στη μεγάλη αίθουσα και ξεναγηθήκαμε στο παιδικό τμήμα της Βιβλιοθήκης όπου νηπιάκια και προνηπιάκια έψαξαν, ξεφύλλισαν, αγκάλιασαν, ‘διάβασαν” και ανακάλυψαν πόσο άμεσο τμήμα της καθημερινής ζωής τους μπορεί να αποτελέσει ο πλούτος της μοναδικής Βιβλιοθήκης της πόλης μας.
Εκτός από τη ζωντάνια τους και την μεγάλη αγάπη τους για το βιβλίο, κρατήσαμε το δώρο – κατασκευή που μας προσέφεραν και που κοσμεί πλέον την είσοδο του παιδικού τμήματος.
Ευχαριστούμε από καρδιάς:
τη δραστήρια νηπιαγωγό κ. Νέλλη Σαραντοπούλου,
τις κυρίες Μαρία Στότη – Τρυφωνοπούλου, Ιωάννα Σιώκου, Μίνα Δημητρακοπούλου, Γιώτα Φαντριδάκη, Ντοριάνα Καπλάνη, Φωτεινή Κλέκουρα, Έφη Ορφανού που με περισσή φροντίδα και αγάπη έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για την πραγματοποίηση της δράσης,
τον κ. Νίκο Σακούλη, τεχνικό κινηματογράφου, Πρόεδρο του Πολιτιστικού Πολυχώρου “Δεξαμενή” και μέλος του Δ.Σ. της Βιβλιοθήκης μας, για την πολύτιμη αρωγή του
τον αγαπημένο φίλο της Βιβλιοθήκης κ. Νίκο Ηλιόπουλο για την κοπή και μεταφορά του “κουμούδεντρου”
την κ. Αδαμαντία Αλατάρη, εκπαιδευτικό – συγγραφέα για την αγάπη με την οποία αγκάλιασε τη δράση μας
και τέλος, τις εκδόσεις ΕΑΡ για την αμέριστη συμπαράσταση.
Εκπαιδευτική δράση (μέρος δεύτερο)
Γυρνώντας στο σχολείο, νηπιάκια και προνηπιάκια ρίχτηκαν με τα μούτρα στη δουλειά και ετοίμασαν ένα ντοσιέ με πανέμορφες ζωγραφιές για την κ. Αδαμαντία.
Λίγες μέρες αργότερα ένας μεγάλος φάκελος κατέφθασε στο σχολείο. Όταν τον άνοιξαν όλοι μαζί, μια μεγάλη έκπληξη τους περίμενε από τις εκδόσεις ΕΑΡ: ένα αντίτυπο του βιβλίου με ιδιόχειρη αφιέρωση από τη συγγραφέα.
Η “αλληλογραφία” ολοκληρώθηκε λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα, όταν οι λιλιπούτειοι φίλοι μας έστειλαν από μία ευχετήρια κάρτα στις εκδόσεις και στη συγγραφέα.
Η αλλοίωση κάποιων φωτογραφιών έγινε για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των μαθητών, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.