Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, στις 21 Μαρτίου, η Βιβλιοθήκη τίμησε τους εν ζωή ποιητές της Ηλείας στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων. Παρέστησαν η κ. Τἰτα Τερζή εκ μέρους της βουλευτού κ. Θεοδώρας – Διονυσίας Αυγερινοπούλου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Στάθης Καννής και Αγαθοκλής Κωτσάκης, ο υποψήφιος βουλευτής κ. Χάρης Μιχαλακόπουλος, ο εφημέριος του Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου π. Νικόλαος Κατσηδήμας και η πρώην πρόεδρος του ΕΣ κ. Τζένη Τσεπενέκα.
Το μέλος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης κ. Ζώης Υφαντής, κάνοντας έναρξη της εκδήλωσης κάλεσε το κοινό να τηρήσει ενός λεπτού σιγή, στη μνήμη της μακαριστής Γιώτας Σπηλιοπούλου – Μπερτσάτου που απεβίωσε πρόσφατα και είχε διατελέσει Πρόεδρος του ΕΣ.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του ΕΣ κ. Γιάννης Νικολόπουλος απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους είπε:
Σας ευχαριστούμε όλους σας που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας να παραβρεθείτε στη σημερινή εκδήλωση μας, σε μια μικρή θεία λειτουργία στο ναό του Πνεύματος την βιβλιοθήκη μας, για τη θεία δύναμη της Τέχνης, την Ποίηση, που εορτάζει σήμερα παγκόσμια…
Η Ποίηση, στις πιο υψηλές στιγμές της, δεν είναι παρά η έκφραση της ανθρώπινης απελπισίας για την εφημερότητα του κόσμου μας. Σε μια εποχή που αποκρούει και αναιρεί τα μεταφυσικά ερείσματα του παραμυθικού μύθου, τις εσωτερικές διαλάμψεις, η ποιητική ύλη είναι ταυτισμένη με την τραγική συνείδηση που οράται τον κόσμο σαν κάτι το πρωτοφανέρωτο. Και το κρατά σ’ ένα αίσθημα θαυμασμού και απορίας. Ο ποιητικός στοχασμός συνδέει την ζωή με το άχρονο άπειρο και το πεπερασμένο. Είναι για τούτο, η Ποίηση, η αποκάλυψη του μεγαλείου του πνεύματος συνάμα δε και κοινωνικό λειτούργημα και αποστολή, που δίνει στον κόσμο μηνύματα ανάτασης, ομορφιάς, λύτρωση ψυχής και ανταύγειες ευτυχίας. Η ποίηση ώθησε τον άνθρωπο σε μια δημιουργική σύζευξη του εσώτατου όντος με το ον, το μόνο και αεί υπάρχον, στην τεχνουργία του γήινου και του συμπαντικού πανοράματος.
Κυρίες και Κύριοι,
Συχνά ακούγεται το ερώτημα: « Και τι χρειάζονται οι ποιητές σ’ έναν μικρόψυχο κόσμο;» Αλήθεια τι χρειάζεται ο ποιητής στους καιρούς μας; Τι ωφελεί η Ποίηση σε τούτη την υλόφρονη και κυνική ζωή μας; Η Ποίηση λέει ο Ζαν Μαριταιν είναι καρπός μιας επαφής του πνεύματος με την πραγματικότητα, που είναι καθ’ εαυτή ανεκλάλητη και με την πηγή της, το Θεό, το άσμα της ουσιώδης γνώσης της ίδιας της φύσης με το αντικείμενο που την εγέννησε». Για τη δύναμη της ποίησης ο Πλάτωνας στον Ιωνα σημειώνει: «Θεία δε δύναμις η σε κινεί, ώσπερ εν τη λίθω ήν». Ο Ποιητής όταν κάνει ποίηση εκφράζει την απόλυτη αλήθεια του, αναλαμβάνει ακέρια την ανθρώπινη ευθύνη του και εκτελεί την οντότητά του, τη μοναδικότητά του. Γιατί είναι μια εξαίρεση μέσα στον ανθρώπινο κανόνα. Το έργο του, παρουσιάζεται σαν η αποκρυστάλλωση μιας εκτελούμενης, σ’ έναν ιστορικό χρόνο πάντα. Το ποίημα συνιστά μια λογοδοσία του ποιητή- ατόμου της ιστορικής στιγμής του, και ταυτόχρονα μιαν έγνοια ζωής, πάντα κάτω από ένα σχήμα μυθικό κι υπαινιχτικά συμβολικό.
Η Βιβλιοθήκη μας εορτάζουσα την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης τιμά απόψε τους εν ζωή τους Ηλείους ποιητές που είναι καταξιωμένοι στον πνευματικό χώρο με σημαντικό έργο. Η Ηλεία έχει μεγάλη ποιητική παράδοση. Έχει αναδείξει κατά καιρούς μεγάλους Ποιητές που τα όνοματά τους λαμπρύνουν το ποιητικό στερέωμα.
Τους προσκαλέσαμε σχεδόν όλους. Ανταποκρίθηκαν όσοι παρίστανται. Οι περισσότεροι δεν ήρθαν για διαφόρους λόγους
Σας ευχαριστώ.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Νώντας Κωνσταντακόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στη ζωή και δράση του αείμνηστου συμπολίτη δικηγόρου, ποιητή και δημοσιογράφου Γιώργου Παναγουλόπουλου.
Ακολούθως η Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης διάβασε τα εργοβιογραφικά των παρευρισκόμενων Ηλείων ποιητών, οι οποίοι ανέβηκαν στο βήμα και απήγγειλαν από ένα δικό τους ποίημα.
Ήταν μαζί μας (με αλφαβητική σειρά):
Αντωνόπουλος Κώστας
Βαρούχας Γιάννης
Επιταλιώτης Κώστας
Καπογιάννης Ανδρέας
Κορίζης Δημήτρης
Κωνσταντακόπουλος Νώντας
Λαδά Αδαμαντία
Μπράμος Χαράλαμπος
Πέππας Κώστας
Σπίνος Πέτρος
Σταθόπουλος Γιώργος
Χριστοπούλου Ευγενία
Η βραδιά έκλεισε με απονομή τιμητικών διακρίσεων, κέρασμα και ένα βιβλίο – δώρο, την ανθολογία “Ελληνική ποίηση”, επιμέλειας Γιάννη Νικολόπουλου.