Εξερευνώντας τον κήπο του Ασκληπιού

Την Τετάρτη,17 Ιουλίου, μία από τις πιο θερμές μέρες του καλοκαιριού, ο εσωτερικός  χώρος της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της πόλης μας γέμισε με λεβάντες, βασιλικούς, δεντρολίβανο, φασκόμηλο κι άλλα αρωματικά φυτά και  μεταμορφώθηκε σε έναν δροσερό κήπο για να υποδεχτεί μαθητές της Δ’, Ε΄και Στ’ Τάξης του Δημοτικού. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον ξεκίνησε η αφήγηση του υπέροχα εικονογραφημένου βιβλίου της Ελένης Τσαλδίρη “Ο Κήπος του Ασκληπιού” από την φιλόλογο  κ. Αιμιλία Ζαφειροπούλου

Τα παιδιά ακολούθησαν τους συνομήλικους, σχεδόν, ήρωες της ιστορίας σε μια φανταστική περιπλάνηση στον κόσμο των άγριων λουλουδιών της ελληνικής γης, ξετυλίγοντας μαζί τους το κουβάρι των μύθων και των λαϊκών δοξασιών που τα συνοδεύει:
θνητές, κυνηγημένες από θεούς που μεταμορφώθηκαν σε δέντρα  (δάφνη, μυρτιά), νέοι που πλήρωσαν με τη ζωή τους τα χαρίσματά τους κι έγιναν αγριολούλουδα-αιώνια σύμβολα της ομορφιάς τους (νάρκισσος, ανεμώνη, κρόκος) αλλά και πρόσωπα ιστορικά που μέσα από τη θρησκευτική παράδοση συνδέθηκαν με αρωματικά φυτά (βασιλικός) ξεπήδησαν μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, ενώ την αφήγηση συνόδευε ταυτόχρονα  η παρουσίαση των φυτών στον βιντεοπροβολέα.

Τα παιδιά έμαθαν για τις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων και για τους περίφημους γιατρούς της αρχαιότητας (Διοσκουρίδης, Ιπποκράτης) που πρώτοι τις αξιοποίησαν. Αντιλήφθηκαν, μέσα από την συχνή παρουσία των φυτών στη αρχαία τέχνη (“Κροκοσυλλέκτριες”- αρχαία Θήρα, ” Ο Πρίγκιπας με τα Κρίνα”-μινωική Κρήτη κ.α)  τη στενή σχέση της φύσης- άνθρωπου στο παρελθόν και προβληματίστηκαν για τον κλονισμό αυτής της σχέσης στο παρόν (ανεξέλεγκτη δόμηση σε δάση και παραλίες, ρύπανση, εμπρησμοί) .Τα παιδιά συνειδητοποίησαν πως η ελληνική γη κρύβει έναν ανεκτίμητο θησαυρό με 6.000 περίπου είδη φυτών που έχουν καταγράψει ως σήμερα σπουδαίοι βοτανικοί επιστήμονες (π,χ Κωνσταντίνος Γουλιμής ) με στόχο να τα αναδείξουν και να συμβάλλουν στην προστασία τους.

Στο σημείο αυτό  ξεφυλλίσαμε και το φωτογραφικό  λεύκωμα ” Η βολβώδης χλωρίδα της Ηλείας” της Κιτ Ταν και του Κωνσταντίνου Γιαννόπουλου των εκδόσεων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή και με έκπληξη τα παιδιά ανακάλυψαν πως κάποια από τα εικονιζόμενα φυτά  τα είχαν συναντήσει στις εξορμήσεις  τους στη φύση του νομού μας.

Ακολούθησαν παιχνίδια με γρίφους , στα οποία τα παιδιά εξάσκησαν τη μνήμη τους και αισθητηριακά παιχνίδια όσφρησης μέσα απ΄τα οποία  έπρεπε να μαντέψουν το όνομα των φυτών μόνο  απ’ το άρωμά τους!

Οι μικροί μας φίλοι τα πήγαν περίφημα σε όλες τις δοκιμασίες! 

Στο τέλος, επιχειρήσαμε όλοι  να γίνουμε βοτανολόγοι και δημιουργήσαμε το δικό μας προσωπικό φυτολόγιο με σκοπό τη συλλογή και καταγραφή  φυτών κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών μας.

 Συμφωνήσαμε πως η επαφή με τη φύση είναι ευεργετική για τη ψυχή το μυαλό και το σώμα μας, γι’ αυτό και σε κάθε ευκαιρία πρέπει να επιστρέφουμε σε αυτήν.

Τα γλαστράκια με τα αρωματικά φυτά που χρησιμοποιήθηκαν, μετά το τέλος του προγράμματος  παρέμειναν για να εμπλουτίσουν τον  όμορφο κήπο του αιθρίου της Βιβλιοθήκης, ευγενική χορηγία του ανθοπωλείου “Αγρόκηπος” της κ. Ιωάννας Κατσιρού.

Στο υπαίθριο αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης οι γονείς περίμεναν τα παιδιά παρέα με ένα βιβλίο κι έναν καφέ, που με πολλή αγάπη είχε ετοιμάσει η κ. Κατερίνα Σίψα.

Πολλές ευχαριστίες στους καταπληκτικούς εθελοντές μας για την πολύτιμη βοήθειά τους: 
Ντενίσα Σίμα
Τόνια Βουδούρη
Διονύση Φωτεινόπουλο 

καθώς και στους μαθητές 
Νελίνα Κ.
Χρίστο Κ.
Μελίνα Μπ.
Ιωάννα Γ.
Διονύση Γ.

Χορηγοί προγράμματος: Ιωάννα Κατσιρού ΚΙΝΙΝΗΣ Π.Ι. Α.Ε.Β.Ε- Κωνσταντίνα Καββαδά

——————
Η αλλοίωση κάποιων φωτογραφιών και η μερική απόκρυψη του επωνύμου των ανήλικων εθελοντών έγινε για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών , σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

ΣΧΕΤΙΚΑ