Mε αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την εξέγερση στη Νομική Σχολή Αθηνών τον Φεβρουάριο του 1973. ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας, πραγματοποίησε μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση ιστορικής μνήμης το περασμένο Σάββατο στην αίθουσα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Πύργου.
Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος Νίκος Μεγγρέλης, ενώ τα όσα συνέβησαν την εποχή εκείνη, τα αφηγήθηκαν με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο, ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Νίκος Αλιβιζάτος, ο επιχειρηματίας Γιώργος Βερνίκος και ο δικηγόρος και πρώην Δήμαρχος Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος, που περιέγραψαν πως έζησαν οι ίδιοι το ιστορικό αυτό γεγονός.
Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας Δημήτρης Δημητρουλόπουλος, ο οποίος αναφερόμενος στις καταλήψεις της νομικής σημείωσε ότι είναι “υποφωτισμένες” στην συλλογική μνήμη στην ιστορική ανάλυση αλλά και τη δημοσιογραφική έρευνα.
Παρά το γεγονός που όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σηματοδότησαν μια μετεξέλιξη του αντιδικτατορικού αγώνα, από την περίοδο της ατομικής στάσης απέναντι στη χούντα, στη συλλογική δράση εναντίον του καθεστώτος και από την αυθόρμητη προσωπική αντίδραση στην οργανωμένη μαζική κινητοποίηση.
Από την πλευρά του ο Νίκος Αλιβιζάτος διευκρίνισε ότι την περίοδο που συνέβησαν τα γεγονότα στη Νομική, ο ίδιος βρίσκονταν στο εξωτερικό για σπουδές, ωστόσο όμως ήταν παρών στο διάστημα που προετοιμάζονταν η εξέγερση. Επεσήμανε ακόμα πως τόσο το Πολυτεχνείο όσο και οι καταλήψεις της Νομικής, αποτέλεσαν την κορύφωση του αντιδικτατορικού αγώνα. Αναφέρθηκε επίσης στη μεγάλη συμβολική τους σημασία και στον αντίκτυπο που είχε όλο αυτό στην Ευρώπη, στην στάση που κράτησε η Αμερική, προβαίνοντας ταυτόχρονα σε μια ανάλυση για τις περιόδους που σημάδεψαν την επταετή διάρκεια της χούντας.
Ακολούθως ο Γιώργος Βερνίκος αναφέρθηκε στην προσπάθεια που κατεβλήθη την περίοδο της χούντας προκειμένου να σταματήσει η ομαλή εξέλιξη ενός πολιτισμού, ενός δημοκρατικού αστικού καθεστώτος, με στόχο την επαναφορά της στρατιωτικής αντίληψης κυρίως στη νεολαία.
Τέλος, ο πρώην Δήμαρχος Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος, αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο οργανώθηκε η εξέγερση, παραθέτοντας λεπτομέρειες από όλα όσα ο ίδιος έχει βιώσει, αφού όλους όσοι είχαν καταγραφεί ότι συμμετείχαν στην εξέγερση, τους περίμεναν δύσκολες ημέρες, με συλλήψεις, διωγμούς και βασανιστήρια.
Πηγή κειμένου και φωτογραφιών: ilialive