Εκδήλωση για τον Γιώργη Παυλόπουλο


Γράφει η Πουλχερία Γεωργιοπούλου


Τα δέκα χρόνια απουσίας του ποιητή Γιώργη Παυλόπουλου (έφυγε από τη ζωή στις 26/11/2008) αποτέλεσαν  την αφορμή για την εκδήλωση τιμής και μνήμης που διοργάνωσαν  το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, οι Φίλοι του Γιώργη Παυλόπουλου και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Πύργου με την υποστήριξη του Συνδέσμου Φιλολόγων Πύργου και του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Εκπαιδευτικών Περιφερειών Πύργου,  την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018 , στο θέατρο Απόλλων Πύργου.

Την εκδήλωση στην οποία ήταν παρόντες ο Δημήτρης Σπύρου Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας και ο γιός του ποιητή Χάρης Παυλόπουλος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιά,  προλόγισε και συντόνισε ο δημοσιογράφος Χρήστος Κωνσταντόπουλος, μέλος της Τριμελούς Γραμματείας του Φεστιβάλ Ολυμπίας και συντονιστής των δράσεών του και  μίλησαν οι δυο εξαιρετικοί μελετητές του έργου του ποιητή, ο δημοσιογράφος και ποιητής Παντελής Μπουκάλας: «Μνήμη Γ.Π.» και ο επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ Γιάννης Ξούριας: «…Κι οι νεκροί σ’ ένα ποίημα» – Μορφές και μνήμες νεκρών στην ποίηση του Γ.Π.» ενώ ποιήματα του Γιώργη Παυλόπουλου διάβασαν ο Γιάννης Μανώλης και η Μαριάννα Μαρτέλη.

 

«Η γιαγιά μου μιλούσε τα πιο όμορφα ελληνικά»

 Στην αρχή της εκδήλωσης προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό από το αρχείο της ΕΡΤ όπου  ο Γιώργης Παυλόπουλος μιλά για τα παιδικά του χρόνια, τη σχέση του με τον Τάκη Σινόπουλο, το Μητροπολίτη Αντώνιο τον φωτισμένο ιερωμένο που πρόσφερε απλόχερα την υποστήριξη του στους πνευματικούς και κοινωνικούς αγώνες στους οποίους πρωτοστατούσε η νεολαία του Πύργου την περίοδο της Κατοχής, το νομπελίστα ποιητή Γιώργο Σεφέρη κ.α.

 

Περιέγραψε και τη  φιλία του με τον Μίκη Θεοδωράκη, όταν οι δυο τους 15χρονα παιδιά γνωρίστηκαν στον Πύργο που ζούσε τότε ο Μίκης (΄38-΄39), συναντιόντουσαν σε ένα παγκάκι στο Επαρχείο, εκεί ο έφηβος Μίκης συνόδευε τις συζητήσεις τους με μουσική που είχε συνθέσει ο ίδιος παιγμένη στη φυσαρμόνικά του.

 Εκδήλωση για τον Γιώργη Παυλόπουλο

Εκδήλωση για τον Γιώργη Παυλόπουλο

Εκδήλωση για τον Γιώργη Παυλόπουλο

Στον  πλούσιο πνευματικό και κοινωνικό ρόλο του Γιώργη Παυλόπουλου στην κοινωνία του Πύργου και τη μεγάλη προσφορά του στα Γράμματα γενικότερα αναφέρθηκαν στους χαιρετισμούς τους ο Γ. Σιδηροκαστρίτης από τους Φίλους του Γιώργη Παυλόπουλου ο οποίος τόνισε την αργοπορία της τοποθέτησης της προτομής του ποιητή όπου φαίνεται να κρατά ένα απόσπασμα από το ποίημά του «Αντικλείδια» και  έχει φιλοτεχνήσει η Πύργια εικαστικός Αγγέλικα Κοροβέση που  βρίσκεται πλέον τοποθετημένη στον αύλειο χώρο του Θεάτρου Απόλλων, η Τζένη Μπίθα πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Πύργου-Ολυμπίας και ο Αθανάσιος Φωτόπουλος Ιστορικός και Πρόεδρος της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Πύργου (ο Γιώργης Παυλόπουλος υπήρξε Πρόεδρός της).


 Ο ποιητής με την βιωματική γραφή…

Ο Γιώργης Παυλόπουλος (Πύργος Ηλείας, 22 Ιουνίου 1924 – Πύργος Ηλείας, 26 Νοεμβρίου 2008) έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στον Πύργο, όπου εργάστηκε για πολλά χρόνια ως λογιστής και γραμματέας στον ιδιωτικό τομέα και αφοσιώθηκε στην ποίηση.

Τα πρώτα λογοτεχνικά του κείμενα δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα Πατρίς του Πύργου το 1940 ενώ το 1943 δημοσίευσε το πρώτο του ποίημα «Ο νεκρός Γ.Π.» στο περιοδικό Οδυσσέας (τεύχος 4, Δεκέμβριος 1943), που εξέδιδε ο ίδιος με φίλους του στον Πύργο. Ήταν στενός φίλος με τον Τάκη Σινόπουλο και συνεργάστηκε μαζί του σε μια πειραματική γραφή κοινών ποιημάτων, τα οποία συμπεριέλαβε ο Σινόπουλος στο έργο του. Ήταν επίσης φίλος με τους πεζογράφους Νίκο Καχτίτση, Ηλία Χ. Παπαδημητρακόπουλο, καθώς και με τον ποιητή Γιώργο Σεφέρη.

Το κατώγι, η πρώτη του ολοκληρωμένη συλλογή ποιημάτων κυκλοφόρησε το 1971 ενώ είχαν  προηγηθεί πολλές δημοσιεύσεις ποιημάτων του σε λογοτεχνικά περιοδικά του Πύργου και της Αθήνας, καθώς και σε έναν τόμο Για το Σεφέρη, που κυκλοφόρησε στην Αθήνα το 1962.

 Συνεργάστηκε με τα περιοδικά Ο αιώνας μας, Αλφειός, Γράμματα και Τέχνες, Νέα Πορεία, Ποιητική Τέχνη, Αιολικά Γράμματα, Σημείο, Νέο Επίπεδο, Η Συνέχεια, Χρονικό, Ελίτροχος. Επίσης, έγραφε στην εφημερίδα Καθημερινή.

Τα ποιήματά του μεταφράστηκαν σε πολλές ξένες γλώσσες και περιελήφθησαν και σε σχολικά βιβλία. Ήταν ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων ενώ επίσης, ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με τη ζωγραφική. Με τη φροντίδα φίλων του, πίνακές του εκτέθηκαν στην ΙΘ΄ Πανελλήνια Έκθεση Ζωγραφικής το 1977.

 Τα ποιήματά του, όλα σε ελεύθερο στίχο, έχουν έντονα βιωματικό χαρακτήρα. «Αυτό που γράφω το έχω ζήσει», είχε πει ο ίδιος. Στα πρώτα του ποιήματα σκιαγραφούνται οι τραυματικές εμπειρίες της Κατοχής και του Εμφυλίου. Στα τελευταία του ποιήματα, ο λόγος του επικεντρώνεται στις υπαρξιακές αγωνίες του ανθρώπου: τον έρωτα και το θάνατο.

 

Η πρόθεση των οργανωτών για μια ουσιαστική και ζεστή εκδήλωση τιμής και μνήμης για το έργο και την προσωπικότητα του Γιώργη Παυλόπουλου φάνηκε στην επιλογή των δυο ομιλητών…

Ο Παντελής Μπουκάλας, ένας έγκριτος δημοσιογράφος, που ταυτόχρονα υπηρετεί τα ελληνικά γράμματα ως ποιητής, δοκιμιογράφος, μεταφραστής και μελετητής, και ο οποίος, με μια σειρά δοκιμίων και μελετών που άρχισαν να εκδίδονται υπό τον γενικό τίτλο «Πιάνω γραφή να γράψω…», μας οδηγεί σε νέες αναγνώσεις και προσεγγίσεις της δημοτικής ποίησης.

Από το 1987 έως το 1990 είχε την ευθύνη της σελίδας βιβλιοκριτικής στην εφημερίδα Η Πρώτη. Από το 1990 έως το 2010 είχε την ευθύνη της ανά Τρίτη σελίδας του βιβλίου στην εφημερίδα Καθημερινή, όπου επίσης δημοσιεύει κάθε μέρα και μέχρι σήμερα επιφυλλίδες πολιτιστικού, κοινωνικού και πολιτικού σχολιασμού.

Από το 1976 εργάζεται ως διορθωτής (σε εφημερίδες, περιοδικά και εκδοτικούς οίκους) και ως επιμελητής εκδόσεων. Υπήρξε μόνιμος συνεργάτης του περιοδικού Ο Πολίτης (καθώς και του Δεκαπενθήμερου Πολίτη) από το 1978 και έως την παύση της έκδοσής του το 2008. 

Άρθρα και μεταφράσεις του αρχαίων ελληνικών ποιημάτων έχουν δημοσιευτεί και στα περιοδικά  Η λέξη, Το δέντρο, Γαλέρα, Νέο Επίπεδο, Τεχνοπαίγνιο, TheBook’sJournal, Ποιητική, στην εφημερίδα Εποχή κ.α. Ποιήματά του έχουν περιληφθεί σε διάφορες ανθολογίες και έχουν μεταφραστεί στα ιταλικά, στα πολωνικά, τα αγγλικά, τα αλβανικά, τα αραβικά, τα ισπανικά, τα καταλανικά και τα γαλλικά. Τελευταία του δουλεία είναι τα Δοκίμια για το δημοτικό τραγούδι «Πιάνω γραφή να γράψω…» που έχουν εκδοθεί οι δύο πρώτοι τόμοι.

 

Γιάννης Ξούριας «έζησα από την εφηβεία μου δίπλα στο Γιώργη Παυλόπουλο και σε αυτόν οφείλω ό,τι έγινα..»

Ο Πυργιώτης Γιάννης Ξούριας επέλεξε να μιλήσει για τον μέντορά του με τα ίδια λόγια που είχε εκφραστεί στην τιμητική εκδήλωση που είχε διοργανώσει  η  Εθνική Βιβλιοθήκη(10/5/2018 στο ΚΠΙΣΝ) για τον μεγάλο μας ποιητή, περιέγραψε την μεταξύ τους σχέση  ο Γιώργης Παυλόπουλος του είχε αναθέσει την επιμέλεια της τελευταίας του συλλογής (λίγους μήνες πριν το θάνατό του).

Αναφέρθηκε στην πρόσφατη  καλαίσθητη έκδοση της ΚΙΧΛΗΣ «ΠΟΙΗΜΑΤΑ 1943-2008»   η οποία περιλαμβάνει επτά στο σύνολό τους βιβλία, “Το κατώγι”, “Το σακί”, “Τα αντικλείδια”, ”Τριάντατρία χαϊκού”, “Λίγη άμμος”, “Πού είναι τα πουλιά;”, “Να μην τους ξεχάσω”, την οποία χαρακτηρίζει το φιλολογικό πάθος και η υψηλή αισθητική της εκδότριας Γιώτας Κριτσέλη” και τόνισε πως «οι νεκροί θέλουν μνήμη και τα ποιήματα ανάγνωση»

 Ο Γιάννης Ξούριας είναι επίκουρος καθηγητής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του εστιάζονται στην ποίηση και την ποιητική και ρητορική θεωρία του 18ου-αρχών 19ου αι. και ιδίως της περιόδου του Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Έχει δημοσιεύσει τη μελέτη Κωνσταντίνος Οικονόμος ο εξ Οικονόμων: Το φιλολογικό του έργο (Η θεωρία των «γραμματικών τεχνών»), Αθήνα 2007, καθώς και μελέτες σε σύμμεικτους τόμους και περιοδικά. Έχει συνεργαστεί στη σύνταξη των καταλόγων: Κατάλογος της Βιβλιοθήκης Κωστή Παλαμά, Αθήνα 2010. Ελληνική Βιβλιοθήκη. Η Συλλογή Βιβλίων του Κωνσταντίνου Σπ. Στάικου εφεξής Η Βιβλιοθήκη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, Αθήνα 2010.

 

Ο Γιάννης Μανώλης και η Μαριάννα Μαρτέλη με την εξαιρετική τους ανάγνωση απέδωσαν τη βαθύτερη  ουσία και το πνεύμα των ποιημάτων του Γιώργη Παυλόπουλου: Το κατώγι, η έρημος και ο καθρέφτης, το φυλάκιο, ωραία νύχτα, η στάχτη(αφιερωμένο στη σύζυγό του Μήτσα), ο χαμένος χρόνος της αγάπης, πού είναι τα πουλιά,  στην Ανθή, το θέατρο του ύπνου, αλλά το ποίημα δεν χάνεται.

Εκδήλωση για τον Γιώργη Παυλόπουλο

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι Βουλευτές Ηλείας Έφη Γεωργοπούλου Σαλτάρη, Μάκης Μπαλαούρας και Κώστας Τζαβάρας, ο πρ. Γ.Γ. του υπουργείου Ναυτιλίας Διονύσιος Καλαματιανός, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Κώστας Νικολούτσος, ο Αντιπροέδρος του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού του Δήμου Πύργου Νίκος Λαϊνόπουλος, οι υποψήφιοι δήμαρχοι για το Δήμο Πύργου Στάθης Καννής, Λάμπης Αριστειδόπουλος και πλήθος κόσμου.

Εκδήλωση για τον Γιώργη Παυλόπουλο

Εκδήλωση για τον Γιώργη Παυλόπουλο

Πηγή: https://www.ilia24.gr/index.php/pyrgos-politismos/19794-giwrghs-paylopoylos-%C2%ABafhsame-adeianh-mia-thesh-sto-trapezi%C2%BB-ekdhlwsh-gia-ta-deka-chronia-apo-ton-thanato-toy-sto-theatro-apollwn-fwto

ΣΧΕΤΙΚΑ