Χορευτικό ταξίδι με τον Τάκη χορευτάκη και την παρέα του: από την Κρήτη ως τη Θράκη

Στις 19 Ιουλίου στην Βιβλιοθήκη μας οι μικροί μας φίλοι τάξεων Α΄ , Β΄και Γ΄Δημοτικού συμμετείχαν στην μουσικοχορευτική δράση ‘με τον Τάκη Χορευτάκη: με χορούς από την Κρήτη ως την Θράκη’ η οποία υλοποιήθηκε από την χορεύτρια ελληνικών παραδοσιακών χορών κ. Ιουλία Κόλλια και με την συμβολή των εθελοντών μας.

Στόχος του προγράμματος ήταν αρχικά η κατανόηση για την σημαντικότητα των παραδοσιακών χορών ότι  αποτελούν ένα μέσο για την διατήρηση της παράδοσης και του λαϊκού πολιτισμού. Μέσα από το πρόγραμμα παραδοσιακών χορών δόθηκε η δυνατότητα στα παιδιά να γνωρίσουν ένα ελάχιστο μέρος από τα ήθη και έθιμα του τόπου τους και κάθε περιοχής σε όλη την Ελλάδα αλλά και να καλλιεργήσουν τις ρυθμοκινητικές τους δεξιότητες καθώς και έρθουν σε επαφή  με άλλα παιδιά της ηλικίας τους και να γίνουν μια ομάδα η οποία βρίσκεται σε ένα χοροστάσι τυχαία και συμμετέχει διασκεδάζοντας και αλληλεπιδρώντας.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με την γνωριμία των συμμετεχόντων μαθητών, και η εισαγωγή στην δράση στηρίχθηκε σε μια παρουσίαση Powerpoint αναφορικά με τις περιοχές της Ελλάδος από όπου έγινε η επιλογή των χορών και των κινητικών μοτίβων που θα παρουσιάζονταν. Παράλληλα, μέσω της παρουσίασης έγινε αναφορά στην ύπαρξη του χορού ως μέσο άσκησης από την αρχαιότητα με συσχέτιση στο παραδοσιακό ένδυμα και την λαϊκή μας παράδοση.

Για την σύνδεση των προαναφερθέντων, στα παιδιά δόθηκαν έντυπα με παραδοσιακές φορεσιές για ζωγραφική από διάφορα δημοτικά διαμερίσματα της χώρας ενώ παράλληλα δόθηκε έμφαση στον τρόπο δημιουργίας των ενδυμάτων, την προέλευση και την κατασκευή καθώς και την διάκριση των φορεσιών σε απλή καθημερινή, γιορτινή, νυφική, αποκριάτική, κλπ.Τονίστηκε ιδιαίτερα ότι η γυναικεία φορεσιά παρουσιάζει πολύ μεγάλη ποικιλία με έντονους χρωματισμούς, κεντήματα και στολίδια σε σχέση με την  ανδρική φορεσιά που είναι πιο λιτή από τη γυναικεία και κυριότεροι τύποι αυτής είναι η βράκα και η φουστανέλα.

Στη συνέχεια, κατά την μουσικοχορευτική δράση διδάχθηκαν χοροί από την Ήπειρο, Θεσσαλία, Μακεδονία, Θράκη, νησιά καθώς και από τον Πόντο καταλήγοντας σε σύγχρονο λαϊκό χορό όπως ο Ζορμπάς. Κατά την διάρκεια της δράσης τα παιδιά εκτός των βημάτων είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν διαφορετικούς τρόπους λαβής καθώς και χορούς εκτός κύκλου, μελωδίες με παιχνιδίσματα κλπ.

Στο υπαίθριο αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης οι γονείς περίμεναν τα παιδιά παρέα με ένα βιβλίο κι έναν καφέ, που με πολλή αγάπη είχε ετοιμάσει η κ. Κατερίνα Σίψα.

Πολλές ευχαριστίες στους καταπληκτικούς εθελοντές μας για την πολύτιμη βοήθειά τους: 
Ντενίσα Σίμα
Αγγελική Χρονοπούλου

Άννα Αντύπα
Διονύση Φωτεινόπουλο 

καθώς και στους μαθητές 
Νελίνα Κ.
Χρίστο Κ.
Άγγελο Β.


Χορηγοί προγράμματος: Ιουλία Κόλλια – ΚΙΝΙΝΗΣ Π.Ι. Α.Ε.Β.Ε- Κωνσταντίνα Καββαδά

________________________
Η αλλοίωση κάποιων φωτογραφιών και η μερική απόκρυψη του επωνύμου των ανήλικων εθελοντών έγινε για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών , σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

ΣΧΕΤΙΚΑ