Από τον Αλφειό και την Αρεθούσα στη θέση του νερού στη ζωή μας

Ο κύκλος του νερού είναι γνωστός. Τον μάθαμε στο σχολείο. Αλλά κανείς δεν μας έμαθε ότι ο Αλφειός έγινε ποτάμι και συναντάει την πηγή Αρεθούσα στο νότιο Ιόνιο πέλαγος, αλλά και τον Κλαδέο στο ανατολικό αέτωμα του ναού του Δία στην Ολυμπία.

Το φράγμα του Αλφειού το ξέρουμε όπως και τα αρδρευτικά έργα, αλλά από πότε φτιάχνουμε φράγματα και κανάλια, και γιατί τους δίνουμε όνομα;

Τί είναι το Νιλόμετρο και τί ένα πόλντερ;

Γιατί ο ποταμός Κολοράντο δεν φτάνει στο Μεξικό και πώς βλέπουν οι μαθητές ενός γαλλικού λυκείου των αγιασμό των υδάτων στον Πειραιά;

Τί είναι το υπόκαυστο και γιατί ο Ποσειδώνας κατοικεί στις Βερσαλλίες;

Γιατί η περιστροφή της Γης επιβραδύνεται από ένα φράγμα και τί έγραφε ο Αριστοτέλης στο Λύκειό του για το νερό;

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα θέματα που μας απασχόλησαν την Δευτέρα 22 Ιουλίου στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Πύργου κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής δραστηριότητας του κ. Διονύση Λιανού με την απαραίτητη παρουσία πολύτιμων εθελοντών και την έξτρα δραστήρια συμμετοχή μαθητών γυμνασίων της πόλης μας.

Το νερό είναι η ζωή μας και όλοι οι λαοί της Γης φρόντισαν να το εκμεταλλευτούν, να το θεοποιήσουν, να το κάνουν εμπόριο αλλά και να κάνουν εμπόριο σε αυτό, να το συνδέσουν με τη ζωή και τον θάνατο, με τις τέχνες και την πίστη τους, με τη γεωργία και τη βιομηχανία, με την προπαγάνδα και την τεχνολογική πρόοδο. Πρέπει σήμερα να το προφυλάξουμε για να το έχουμε αύριο, αλλά πρέπει πρώτα να μάθουμε το γιατί και μετά το πώς…

Στο υπαίθριο αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης οι γονείς περίμεναν τα παιδιά παρέα με ένα βιβλίο κι έναν καφέ, που με πολλή αγάπη είχε ετοιμάσει η κ. Κατερίνα Σίψα.

Πολλές ευχαριστίες στους καταπληκτικούς εθελοντές μας για την πολύτιμη βοήθειά τους: 
Ντενίσα Σίμα
Άννα Αντύπα
Νατάσσα Ζουμή 

καθώς και στους μαθητές 
Νελίνα Κ.
Άγγελο Κ.


Χορηγοί προγράμματος: ΚΙΝΙΝΗΣ Π.Ι. Α.Ε.Β.Ε- Κωνσταντίνα Καββαδά

________________________
Η αλλοίωση κάποιων φωτογραφιών και η μερική απόκρυψη του επωνύμου των ανήλικων εθελοντών έγινε για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών , σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

ΣΧΕΤΙΚΑ