Συνέντευξη από … τους Τρεις Ιεράρχες
Οι Τρεις Ιεράρχες απέναντι στην εξουσία
Βιβλιοπροτάσεις
Κάντε κλικ σε κάθε εικόνα για να δείτε λεπτομέρειες του βιβλίου.
Οι αντιλήψεις των Τριών Ιεραρχών για την παιδεία και η σύγχρονη τεχνοκρατική εκπαίδευση
(Αλέξανδρος Καριώτογλου)
Θέματα αγωγής του παιδιού κατά τον Ιερό Χρυσόστομο (Κωστής Παπαδάκης)
Ομιλία προς τους νέους (Μέγας Βασίλειος)
Η ζωή ενός Μεγάλου (Στυλιανός Παπαδόπουλος)
Το 329/30 γεννήθηκε στην Καισαρεία της Καππαδοκίας χαριτωμένο αρχοντόπουλο. Οι γονείς το ονόμασαν Βασίλειο κι αμέσως το έδωσαν να το μεγαλώσει φτωχή γνωστή τους οικογένεια, που ζούσε κοντά στη Νεοκαισάρεια του Πόντου.
Για ποιο λόγο ακριβώς οι γονείς δεν κράτησαν το μωρό κοντά τους δε γνωρίζουμε. Ίσως γιατί έτσι γινόταν με τις πλούσιες οικογένειες που είχαν όνομα και θέση. Ίσως γιατί στον τοκετό αρρώστησε η μητέρα ή δεν είχε δικό της γάλα να δώσει στο παιδί.
Όποια πάντως κι αν ήταν η αιτία, ο μικρός Βασίλειος έκανε το πρώτο ταξίδι της ζωής του, από την Καππαδοκία στον Πόντο. Από την πολυάνθρωπη κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα Καισαρεία στη γνωστή Νεοκαισάρεια, όπου ο πατέρας του είχε σημαντική κτηματική περιουσία κι εργαζόταν σαν συνήγορος.
Στο ζευγάρι μάλιστα που ανέλαβε το μεγάλωμα του Βασιλείου οι γονείς του υπήρξαν γενναιόδωροι. Τους διευκόλυναν με κτήματα και τους δάνεισαν δούλους, που δούλευαν για χάρη τους και μετά το θάνατο των γονέων του Βασιλείου.
Μεγάλου Βασιλείου επιστολές και άλλα κείμενα (Μέγας Βασίλειος)
Λόγοι Βασιλείου του Μεγάλου (Μέγας Βασίλειος)
Βασίλειος ο Μέγας και τα ελληνικά γράμματα (Μέγας Βασίλειος)
Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος (Στυλιανός Παπαδόπουλος)
Όλοι γνωρίζουμε πως οι μεγάλοι Πατέρες και Διδάσκαλοι της Εκκλησίας μας υπήρξαν θεοφώτιστοι, πνευματοκίνητοι. Συχνά όμως το λησμονούμε και προσπαθούμε ν’ αντιμετωπίσουμε προβλήματα θεολογικά και εκκλησιαστικά, δηλαδή προβλήματα ζωής και απώλειας πνευματικής, μόνο με τις δικές μας δυνάμεις. Αυτές οπωσδήποτε οφείλουμε να τις ενεργοποιούμε, αλλά δεν αρκούν για να φθάσουμε σε ορθό και δημιουργικό αποτέλεσμα, στην αλήθεια.
Εδώ ακριβώς οι μεγάλοι Πατέρες έγιναν για τους αιώνες όλους και για μας δάσκαλοι. Μας έδειξαν ότι για να δημιουργήσουμε κάτι αληθινό, για ν’ απαντήσουμε ορθά σ’ ένα ζήτημα της εποχής μας πρέπει να δεχθούμε και να βιώσουμε ό,τι πριν από μας δημιούργησαν με τον φωτισμό του αγίου Πνεύματος οι θεολόγοι Πατέρες.
Αυτός είναι ο λόγος που μελετάμε και αναλύουμε τους Πατέρες. Όντας πνευματοκίνητοι, ό,τι για την αλήθεια και τη σωτηρία του ανθρώπου είπαν και μας αφορά και πρέπει ν’ αποτελεί βάση και σημείο εκκινήσεως της δικής μας προσπάθειας.
Στο πρόσωπο του ιερού Χρυσοστόμου έχουμε τον πολυγραφότερο και προσφιλέστερο εκκλησιαστικό συγγραφέα όλων των αιώνων. Τα κείμενά του, που είναι θεολογικά, ερμηνευτικά και ποιμαντικά, ένεκα του μεγάλου κύρους και της αξίας τους διαβάζονταν και αντιγράφονταν συνεχώς. Αποτέλεσμα, όχι μόνο να διασωθούν αυτά σε χιλιάδες χειρόγραφα, αλλά και ν’ “αυξηθούν”. Η επιθυμία δηλαδή κάποιων συγγραφέων να διαβαστούν τα έργα τους ευρέως οδηγούσε στην ενσυνείδητη ψευδωνυμία, κυκλοφορούσαν έργα τους με το όνομα του ιερού Χρυσοστόμου.
Ιωάννης ο Χρυσόστομος ως Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως
Ο Φλογερός Μαχητής Ιωάννης ο Χρυσόστομος (Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Αλεξίου)
Οι περί ιερωσύνης λόγοι του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου (Ιωάννης Χρυσόστομος)
Γρηγόριος ο Θεολόγος (Στυλιανός Παπαδόπουλος)
Οι Τρεις Ιεράρχες (Νικόλαος Νευράκης)
Οι Τρείς Μεγάλοι της Εκκλησίας Ιεράρχαι και της Οικουμένης Διδάσκαλοι (Αναστάσιος Αντωνόπουλος)
Το πνεύμα της θυσίας και το αγωνιστικό φρόνημα στη ζωή των Τριών Ιεραρχών
(Παναγιώτης Παπαθεοδώρου)
Η σημασία των Τριών Ιεραρχών (Πάνος Πάτρας)
Ο Ουρανοφάντωρ Μέγας Βασίλειος (Νικόλαος Νευράκης)
Ο Μέγας Βασίλειος (Αρχιμανδρίτης Θεοφύλακτος Παπακωνσταντίνου)
Μορφές από τον τέταρτον αιώνα μ.Χ. (Μιχαήλ Στασινόπουλος)
Η οικογένεια κατά τον Ιερόν Χρυσόστομον (Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Δημόπουλος)